Barion Pixel

Hőszivattyúk

A hőszivattyú célja, hogy hőenergiát mozgat egyik helyről a másikra, miközben közvetítő közeg le fog hűlni vagy felmelegszik. Lényege, hogy az egyik helyről elvont hőenergiát egy másik helyen hasznosítjuk. Ez a hőnyerő közeg lehet levegő, víz vagy talaj. Hűtés esetén a hőt elvonjuk a tértől a levegő-talaj-víz felé, fűtés esetén pedig a fűtendő tér irányába..

Miért jó a hőszivattyú?

A hőszivattyú előnye az, hogy sokkal kevesebb elektromos áramot használ, mint amennyi hőt képes leadni. Ezáltal a hőszivattyú hatásfoka jóval 100% fölött van, hiszen a felhasznált energia nagy részét a környezetből veszi.

A hőszivattyú fő mérőszáma a COP (Coefficient Of Performance) érték, ami a kinyert hőenergia, és a kinyeréshez használt elektromos energia arányszáma.

Mivel a hőszivattyúk működési alapja a környezeti hő hasznosításán alapul, így ez egy megújuló energia hasznosító eszköz.

Egy hőszivattyús fűtési rendszer segítségével alacsony fűtési energia, üzemköltség és nem utolsósorban minimális káros anyag kibocsátás keletkezik. Ebből az következik, hogy a környezetszennyezés is egyenlő szinte a nullával.

Megfigyelhető, hogy a világban egyre magasabb az energiaszükséglet, ez pedig a földgáz, a szén, az olaj, és az áram árának növekedését is eredményezi. A hőszivattyú működésének nagy százalékát a napenergia adja, mindössze 1/4 rész villamosenergia szükséges a működtetéséhez.

A leggykoribb hőszivattyús fűtés: a levegő-víz hőszivattyú
Kültéri és egy beltéri egységből álló hőszivattyú típus, mely a környezetünk levegőjéből von el hőt az otthonunk melegítésére. Bár a COP értéke alacsonyabb a többinél, Magyarországon a hőmérsékleti viszonyok miatt mégis jó megoldás, mert nem igényel semmilyen extra előkészületet, csak megfelelő helyet kell biztosítani, és kedvező áron telepíthető.

COP értéke körülbelül 3,5 - 4,2

A levegő-víz hőszivattyú előnyei:

Kedvező áron telepíthető, emiatt gyorsan megtérül.

Nem függ a földrajzi adottságoktól.

Gyorsan beszerelhető.


Könnyen kapcsolható a hagyományos fűtési rendszerekre.

Az oldalunkon sütiket használunk marketing és felhasználói élmény javításának céljából.